The Rivendell Project The Rivendell Project

The Rivendell Project

Date
November 2011
Client
Mr Hoades
Location
Stainton, Rotherham
Type
Residential

The Rivendell Project obtained planning permission and was designed by Max Jones in 2010 following a detailed flood risk assessment due to its zoning in a flood risk zone.

The house is sited in a conservation area and to reflect the character of the area suitable locally sourced materials were specified for the house including locally sourced limestone walling and natural clay pantile roofing.

The layout is designed for family use with a large high specification kitchen dining area which opens to a sun room to the southern face of the building. The living room space also opens onto the sun room using concealed in the wall sliding doors to provide both an open plan feel and private space when required.

The Entrance to the house has been designed to be double height with a large landing window which floods the entrance with natural lighting and the first floor is accessed by the centrally located oak staircase.

Sustainable products were also specified to increase the energy efficiency of the dwellings including high energy efficient LED lighting throughout and the house is heated throughout by underfloor heating using air source heat pumping with the plant room sited strategically in the detached garage.

The project was highly commended at the 2012 LABC South Yorkshire and Humber Built in Quality Awards for Best Sustainable Project.

More like this